White Guide Junior 2015- Här är alla vinnarna!

Publicerat september 1, 2015

Vid 2015 års upplaga av White Guide Junior-galan på Malmö Live gick priset för ”Årets skolrestaurang” till Lina Grundskola, Södertälje. Här är hela listan med vinnare:

WGJ15_PRomslag_72rgb_skugga

Årets Skolrestaurang

Lina Grundskola, Södertälje

Motivering: För att ni lyckas med det svåraste – och samtidigt det viktigaste som finns i den här världen – att värna om helheten utan att förlora fokus på varje liten detalj.

Årets Skolkock

Fredrik Jonsson, Skiftingehus, Eskilstuna

Motivering: För sanslöst höga ambitioner i köket, för en imponerande samarbetsvilja och för en stor kunskap om vad skolbarn behöver få i sig för att klara av en lång skoldag. En sann förebild för alla Sveriges skolkockar!


Årets Måltidschef

Sara Jervfors, Södertälje

Motivering: För en målmedveten satsning på helheten och för att hon tar ansvar för både personal, matgäster och vår miljö. Drottningen över den offentliga gastronomin i Sverige sitter kvar på tronen.


Årets Skolmatskommun

Västerås

Motivering: För en unik och uppriktig satsning på den offentliga gastronomin där man vågar ställa krav och sätta upp mål som gagnar barn, sjuka och äldre på ett föredömligt vis. Alla ni andra 289 kommuner i Sverige – se och lär!


Årets Skolmatspolitiker

Fredrik Ahlstedt, Uppsala

Motivering: För ett stort och äkta engagemang i måltidsfrågorna och för att han pekat ut en riktning för kommunen som känns både relevant och genomförbar. Ett föredöme för landets politiker!

Årets Gastronomiska Rektor

Carina Cederholm, S:t Olofsskolan, Sundsvall

Motivering: För att hon med envishet, mod och ett stort hjärta kämpat för att höja studiekvaliteten på en skola i motvind – och för att hon insett att måltiderna är ett av många verktyg för att lyckas skapa långvarig förändring.

Årets Förskolekök

Lekbackens förskola, Alvesta

Motivering: För en föredömlig fokusering på att skapa stora måltidsupplevelser och en bra start i livet för små och nyfikna matgäster.


Årets Hållbara Offentliga Gastronomi

Byskolan, Södra Sandby

Motivering: För en ambitiös, beundransvärd, helhjärtad och livsviktig introduktion av goda, nyttiga och hållbara måltider till våra barn.

Årets Seniormåltid

Stocksundsgården, Danderyd

Motivering: För att man med relativt små medel och stort hjärta lyckas skapa måltider som förbättrar, förgyller och antagligen förlänger livet för sina matgäster. För det är ni värda all respekt och tacksamhet!

I publiken fanns 500 av landets främsta kockar, politiker och branschföreträdare som arbetar för att lyfta den offentliga gastronomin. Bland prisutdelarna märktes stjärnkockar som Leif Mannerström och Tommy Myllymäki samt politikerna Anna Kinberg Batra och Anna Maria Corazza Bildt.

Under arbetets gång har juryn ätit på cirka 300 offentliga restauranger över hela Sverige. De främsta av dessa har presenterats, betygsatts och recenserats i en bok som kan beställas på wgj@magasinmaltid.se. Här är det även möjligt att lämna in nomineringar till nästa års upplaga av tävlingen, där bland annat seniormåltiderna kommer att få en ännu större betydelse.