Årets Gröna Skolmåltid 2023

Välkommen till Årets Gröna Skolmåltid

I denna kategori premierar vi de skolor som gjort förändringar för att erbjuda en grönare meny med fokus på vegetarisk mat.

Vi har även fått se konkreta exempel på hur man involverar och kommunicerar med matgästerna genom den här satsningen/förändringen.

Årets Gröna Skolmåltid presenteras i samarbete med Orkla Foods Sverige.

1

Carl Engströmskolan

Eslöv

Motivering: Här odlas förståelsen för den växtbaserade maten från grunden, och det gör även relationen till eleverna. En ovanlig skolrestaurang – helt i gästernas smak! 

Att sälja in gröna rätter till en målgrupp som till stor del består av buffliga gymnasiekillar är inte lätt. Men detta köksteam vet hur man gör! Vi ser ett gediget arbete från ax till limpa, där eleverna är involverade i varje steg. I det egna växthuset odlas en stor del av råvarorna och i skolköket pågår ett ständigt produktutvecklingsarbete. Här skapas egen, formbar färs på svenska råvaror. Maten serveras ofta i publikvänlig ”bygg din egen”-form ute i food courten. Och medan gästerna bygger egna rätter, kan kockarna fokusera på det kanske viktigaste av allt: Att bygga relationer!

2

Anna Whitlocks Gymnasium​

Stockholm

Stockholms största gymnasium går ”all in” med 100 procent vegetarisk mat. Dessutom lagas allt från grunden enligt konstens alla regler, och tänket kommuniceras på ett avslappnat sätt till eleverna.

3

Hagaborgsskolan​

Karlstad​

På Hagaborgsskolan har kökschef Karin Magnusson byggt en magisk vegovärld. I Gröna Hörnan kan barnen välja mellan vegetariska läckerheter, ofta lagade på räddade råvaror från en matbutik i närheten.

4

Tullängsgymnasiet

Örebro

Här är skolan som vägrar ge upp! Med otroligt god vegomat och ett personligt tilltal har man fått åtskilliga elever att våga prova – och faktiskt gilla – en grönare gastronomi.

5

Härlandatjärnskolan

Göteborg

Här serveras varje dag vällagade vegorätter, utan att man gör något väsen av det. God mat är god mat, helt enkelt! Vikten av att äta klimatvänligt lyfts fram desto mer på denna mönsterskola.

6

Västerstrandsskolan

Karlstad

Västerstrandsskolan bjuder på en helvegetarisk meny som får smaklökarna att sjunga, och eleverna att flockas i restaurangen. Inslag som ”Gröna Hörnan” och ett nytt odlingsskåp ger gröna pluspoäng.

7

S:t Pers skola

Sigtuna

Kökschefen Adam Brolund har skyhöga ambitioner, maten är vacker och enastående god – och vi har sällan mött så glada och tacksamma barn som här! Det mesta är vegetariskt och det finns mycket att välja på.

8

Stora Hammars skola

Vellinge

Restaurangen ter sig som en tät skog av skyltar med klimatinfo, men de gröna rätternas budskap är starkare ändå. När det är så här snyggt och vällagat känns köttet överflödigt. 

9

Byskolan

Lund

De egentillverkade köttbullarna på mungbönfärs är bara ett exempel på Byskolans aldrig sinande experimentlusta. Maten är inte helvegetarisk, men den är alltid klimatsmart – och väldigt god!

10

Skapaskolan

Huddinge

Kökschefen är en urstark ambassadör för den vegetariska maten, om än mer populär bland sina kollegor än de egna matgästerna. Salladsbuffén är lysande men de gröna rätterna når inte samma höjder.