Tillsammans gör vi skillnad!

Sveriges bästa offentliga måltider

År 2013 gavs den första Skolmatsguiden White Guide Junior ut. Då hade vi testat närmare 300 skolor och förskolor runt om i Sverige. Vi hade fått vända i dörren på några ställen där vi inte var välkomna och vi mottogs med tårar på andra ställen där de väntat på att bli uppmärksammade. Målet var inte att övertyga de redan övertygade, målet var att övertyga de motsträviga. 

År 2015 började vi även att testa Seniormåltider och instiftade en egen tävling och guide för detta; White Guide Senior. Här belönar vi de äldre- och vårdboenden som förstår vikten av att satsa på helheten, som inte bara ser till maten utan även till måltidsmiljö, service, bemötande, samarbeten och framför allt – respekt, förståelse och lyhördhet för matgästernas behov. 

White Guide Junior och Senior är ingen vanlig restaurangguide, av det enkla skälet att du inte kan använda den när du letar efter en lunchkrog. Däremot är det en guide för dig som arbetar med offentlig gastronomi; som kock, kostchef, pedagog, rektor, upphandlare, politiker, enhetschef, matföretagare, grossist eller kanske bara en nyfiken förälder eller anhörig.

Men vad är det då som gör en offentlig restaurang bättre än en annan?

Det omedelbara svaret är: kärleken till måltiden och förmågan att få ihop helheten.

Ett kök som ”bara” lagar god mat kan inte luta sig tillbaka. Att laga god mat som gästerna äter upp må vara den viktigaste uppgiften av alla. Men i våra bedömningar har vi också vägt in näringen, säkerheten i livsmedelshanteringen, måltidsmiljön, det pedagogiska samarbetet och andra parametrar som vi anser vara helt avgörande för att lyckas. Vi hävdar inte på något sätt att våra kriterier är de enda rätta. Vi är öppna för såväl konstruktiv kritik som förslag på förbättringar. Vi tror däremot att vi är på rätt väg, att vårt sätt att bedöma helheten är en förutsättning för framtidens offentliga kök. De som har lyckats, vet hur man bygger en gedigen struktur där alla har vassa kunskaper och får vara delaktiga i besluten. 

I våra bedömningar har vi inte tagit hänsyn till begreppet som präglat den offentliga matdebatten i Sverige de senaste åren – laga mat från grunden. För oss är detta inte ett självändamål. Det är resultatet som är intressant, inte tillvägagångssättet. Däremot är vi helt övertygade om att riktig matlagning med kvalitativa råvaror gagnar såväl matlagarna själva som matgästerna. Men det är varje kök och varje enskild kökschef som ska göra avvägningen och skapa en balans mellan tid, pengar och förmåga.

Vi föredrar att prata om det naturliga köket, där de som lagar och serverar måltiden utgår från bästa tänkbara råvaror och gedigen kunskap för att ge eleverna en avslappnad, värdig, lärorik och naturlig måltid.

White Guide Junior

White Guide Junior ska bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel från skolmatssverige.

White Guide Junior ska värna om helheten och alltid söka efter en balans mellan god smak, näringsriktighet, utbud, måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete och andra parametrar som är med och fulländar skolmåltiden. White Guide Junior ska belöna skolor som lyckas med samarbetet kring skolmaten, där måltidschefen och kockarna krokar arm  med lärare, rektorer och eleverna själva och därmed lyckas koppla ihop pedagogik och gastronomi.

 

White Guide Junior tror på kraften i den mänskliga faktorn – där personligt engagemang, initiativförmåga och kompetens är med och skapar den yrkesstolthet som vi eftersträvar i de offentliga köken. White Guide Junior ska självklart alltid se till matgästens bästa; det är för barnens och ungdomarnas skull vi finns!

White Guide Senior

White Guide Senior uppmuntrar samarbete över gränserna – där alla tänkbara roller på ett seniorboende är med och skapar en helhet kring måltider och omsorg.

White Guide Senior ser till matgästens bästa, men ska samtidigt vara ett verktyg och hjälpmedel för personal och beslutsfattare.

White Guide Senior vill uppmärksamma seniorboenden som inser kraften i goda och näringriktiga måltider.

White Guide Senior tror på kraften i den mänskliga faktorn – där personligt engagemang, initiativförmåga och kompetens är med och skapar den yrkesstolthet som vi eftersträvar i de offentliga köken.

Magasin Måltid

Sveriges enda tidning om offentlig gastronomi heter Magasin Måltidett magasin som lyfter fram eldsjälar och goda exempel inom den offentliga gastronomin. Över 3 miljoner svenskar äter mat på förskolor, skolor, äldreboenden, sjukhus, fängelser, flyktingboenden och andra offentliga platser – varje dag. Tidningen kommer ut med 6 nummer om året. Magasin Måltid ges ut av Bergkvist Publishing AB som också ligger bakom branschtidningen Restaurangvärlden


 

Skolkockarna News

Skolkockarna News är nyhetsbrevet av och för skolkockar och andra som jobbar inom den offentliga gastronomin. I Skolkockarna News får du – kostnadsfritt – ta del av hur man jobbar i Sveriges bästa, offentliga kök. Dessutom: Intervju med veckans värd, tips och erbjudanden, härliga recept samt senaste nytt från din bransch. Anmäl dig till nyhetsbrevet redan i dag.