Årets Hållbara Offentliga Restaurang 2023

Välkommen till Årets Hållbara Offentliga Restaurang

I denna kategori premierar vi de förskolor, skolor och äldreboenden som genom goda ideér, nya initiativ och samarbete över gränserna lyckats behålla och/eller öka andelen ekologisk mat och minska matsvinnet både på tallrik och i kök. Vi hyllar också dem som lyckats sprida kunskap till resten av verksamheten i syfte att öka förståelsen för de ekologiska mervärdena och minska klimatavtrycket.

I vår bedömning har vi inte bara sett till andelen ekologiska råvaror, utan också tittat på om köket i fråga är KRAV- certifierat.

Årets Hållbara Offentliga restaurang presenteras i samarbete med KRAV.

1

Tullängsgymnasiet

Örebro

Motivering: Med en passion för klimatsmart mat som gränsar till nördighet, i kombination med stenhårt arbete i och utanför köket, skapas måltider som är en ren skönhetsupplevelse för både öga och gom.

Det är svårt att få gymnasieelever att bry sig om vad de stoppar i sig. Men trägen vinner! Kökschef Lena Sjöqvist går gärna runt och torkar bord. Mest som en förevändning för att få prata med sina gäster. En efter en vinner hon över dem till den ”goda sidan”; vegomaten innehåller proteiner, köttet är alltid Krav-märkt och svenskt. Ute i köket fortsätter arbetet med dagliga svinnmätningar och ”makeovers” av överbliven mat. Som matlagare är de passionerade, på gränsen till nördiga. Ribban ligger högt! Som Lena uttrycker det: ” Vi tror ärligt att alla våra gäster kommer att tänka på oss när de gör sina inköp, eller står i sina kök. Kanske med något av våra recept framför sig?”

2

Skapaskolan

Huddinge

Kökschef Daniél Kallonas fortsätter att inspirera en hel värld att laga ”svekologiskt” och klimatsmart. Det cirkulära tänket genomsyrar hela skolan, här utbildas framtidens empatiska, reflekterande vuxna!

3

Anna Whitlocks gymnasium

Stockholm

Hur får man över 2500 ungdomar att gilla helvegetarisk och extremt klimatsmart mat? Jo, genom att betrakta köket som ett krogkök och gästerna som individer. En förebild för Sveriges gymnasieskolor!

4

Byskolan

Lund

Visst kan man göra barnen mätta, kloka och nöjda på en snål budget, med en meny bestående av nästan 100 procent ekologiskt. Hos Byskolan känns klimatarbetet dessutom lekande lätt – år efter år.

5

Stora Hammars skola

Vellinge

Här når hållbarhetstänket långt utanför köket. Varje lunch är ett överflöd av hållbara härligheter, men man lägger också stor vikt vid att utbilda gästerna och bygga broar mellan kök och omgivning.

6

Innovitaskolan Rudan

Handen

Ett skolboksexempel på hur man får med sig matgästerna på den klimat- och svinnsmarta vägen, via tävlingar, samarbeten och välkomponerade måltider som till stor del är ekologiska och vegetariska.

7

Färjestadsskolan

Karlstad

Svenska, ekologiska råvaror är hjärtefrågan i detta kök. När kökschefen inte lagar klimatsmart mat, eller föreläser ute i klassrummen, arbetar han för att få lokala bönder att odla svenska baljväxter.

8

Lindbergs skola

Varberg

Med samtal i klassrummen och återvunna rätter som ”piffar” och ”Save the planet”-lasagne, serverade i en av landets vackraste skolrestauranger, kvalar team Lindberg in på hållbarhetstoppen.

9

Härlandatjärnskolan

Göteborg

Varje råvara och varje rätt har åtminstone två liv i köket på Härlandatjärnskolan. Pernilla Dierks och kollegorna arbetar ihärdigt med att återvinna, bygga om och sälja in sin hållbara mat till eleverna.

10

Norrevångsskolan

Eslöv

Genom införandet av en tredje serveringslinje, där eleverna själva får komponera sin meny, har köket ökat sina möjligheter att återvinna råvaror. Dessutom har antalet ätande elever tredubblats. Win-win!