Årets Klimatidé 2023

Välkommen till Årets Klimatidé

För att vinna i denna kategori ska man ha förmågan att sprida måltidsglädje bland de allra minsta – genom dofter, smaker, synintryck, lyhördhet, humor och lekfullhet.

Man ska visa stor kärlek till maten vilket handlar om att använda så rena och kvalitativa råvaror som möjligt, att bjuda på varierande och näringsriktiga måltider och att med kreativitet och passion få barnen att äta maten som serveras.

Årets Klimatidé presenteras i samarbete med Oatly.

1

I Ur och Skur Lilla Holm

Göteborg

Motivering: För att ni vågar och orkar vidga era vyer och samarbeta med verksamheter långt bortom de egna väggarna. En idé som alla vinner på – från barnen och personalen till hela planeten.

Lilla Holms förskola är knappast ensamma om att samarbeta med en närbelägen butik för att ta tillvara frukt och grönt som inte kan säljas på grund av skönhetsfel, men fungerar utmärkt att äta. Det gör inte idén mindre stark. Tvärtom! Ju fler samarbeten av detta slag som uppstår, desto bättre – för alla. Butiken slipper betala pengar för att deponera maten, barnen får ett lyxigt och roligt tillskott till måltiderna helt gratis, och matsvinn elimineras. En klimatsmart idé som dessutom ger stoff spännande samtal mellan vuxna och barn.

2

Stora Hammars skola

Vellinge

Genom konceptet ”Matprat” byggs en måltidskultur präglad av det goda samtalet och en massa god mat. Det sker genom forum som Chef’s table, måltidsvärdar och barn i köket. Om det funkar? Ja!

3

Carl Engströmskolan

Eslöv

Lätt som en plätt – och på ett väldigt smakrikt sätt! – minskas svinnet med Calles bistros recept, där stammar, skal och andra grönsaksrester mixas ihop till en umamibomb som funkar i och till det mesta.