Läropriset 2023

Välkommen till Läropriset

Priset riktar sig till skolor och förskolor som är extra bra på att integrera hållbar mat i undervisningen, sprida kunskapen i hela skolan och/eller förskolan och vidare till vårdnadshavare – och gärna till samhället runt omkring. Målet är att hållbar mat ska vara en självklarhet för framtidens vuxna och att matsvinnet är något som ska minimeras.

Läropriset presenteras i samarbete med WWF.

Läropriset Skola 2023

1

Stora Hammars skola

Vellinge

Motivering: Med fantasi, glimten i ögat och ett utmärkt kökshantverk bjuder ni era gäster på viktiga insikter och hållbara restaurangupplevelser, varje dag. 

Högstadieelever är en knepig grupp att nå, men vem gillar inte att gå på café? Detta är ett av flera forum som kockarna på Stora Hammars skola valt att använda sig av, när de får med sig eleverna till de återkommande ”matpraten”. Här läggs grunden till en medvetenhet om mat som är bra för både kroppen och planeten. Även under lektionerna bedrivs det måltidspedagogik, och de lite yngre eleverna får bland annat hjälpa till i köket samt delta i matsvinns- och matlagningstävlingar, där även rektor och pedagoger involveras. En skola som på allvar insett att allt hänger ihop.  

“Café forum
Matprat på Stora Hammars skola”

“Chefs table
Matprat på Stora Hammars skola”

“Café forum
Matprat på Stora Hammars skola”

“Chefs table
Matprat på Stora Hammars skola”

2

Väståkraskolan

Trelleborg

Detta dynamiska köksgäng får allt som rör maten att kännas kul och intressant! Här odlar man mat, undervisar om mat och pratar om mat i kön till serveringslinjen. Gott, roligt och lärorikt!

3

Skapaskolan

Huddinge

Varje barn som får möjlighet att gå på Skapaskolan, får också chansen att känna sig som en klimathjälte. Här avlöser de kreativa mat- och klimatprojekten varann! En förebild för Sveriges alla skolor.

Läropriset Förskola 2023

1

Pomona förskola

Ängelholm

Motivering: Var kommer maten ifrån? Och hur kan den bli så god? På denna förskola får de riktigt stora frågorna sina svar – så enkla att minsta barn kan förstå!

Det finns så många skäl till att Pomona förskola vinner denna kategori! För det första är maten så god och varierad att det omöjligt går att värja sig mot den. För det andra är den exceptionellt hållbar; en stor del av råvarorna odlas på den egna gården eller ”räddas” från en butik i närheten där barnen med buss får följa med och hämta råvarorna dessutom! Men framför allt är detta en lustfylld plats där sammanhangen förklaras på ett barnsligt enkelt vis, genom att barnen själva engageras i odlande och lagande. Att måltiderna ofta lagas och serveras utomhus där de smakar som bäst, gör inte saken sämre.

2

Skogsgläntans förskola

Helsingborg

När pedagogerna odlat och pratar mat med barnen, öppnar kocken Marie Hertzman sin magiska matbox. En förskola som insett den pedagogiska kraften i mat som både gör och smakar gott.

3

Norlandia Förskolor Pärlan

Huddinge

Vilket barn vill inte vara en minikock i ett riktigt kök? Eller delta i en äppelprovning? På Pärlan är varje dag ett mat-äventyr, tack vare ett starkt samarbete mellan kök och pedagogisk verksamhet.