Årets Måltidschef 2023

Välkommen till Årets Måltidschef

För att placera sig högt i denna kategori ska du både ha förmågan att vara visionär med tydliga mål men också praktiskt sinnad så att du kan redogöra för hur målen ska nås.

Du ska dessutom se till att alltid ha ett finger med i grytorna så att du inte tappar fokus från maten och måltiderna – eller ännu värre – från matlagarna och matgästerna.

Årets Måltidschef presenteras i samarbete med Sodexo.

1

Helene Andersson

Karlstad

Motivering: Här är chefen som får sina medarbetare att känna sig som lysande stjärnor, och som brinner för de goda, gröna måltiderna.

I Karlstads många kök är kvaliteten påfallande hög, och jämn! En av fyra måltidschefer är Helene Andersson, som länge och framgångsrikt arbetat för att höja kvaliteten ut mot gästerna i ”sina” restauranger. Hon är också en inspirerande ledare som ser alla medarbetare och bidrar till att de själva kan samverka på olika nivåer. Exemplen på Helenes insatser är många, från odlingsskåp i skolorna och en rad hållbarhetsinitiativ, till friskvårds- och inspirationsdagar för de anställda. Som en av dem uttrycker det: ”För Helene är vi medarbetare guld”. Guld är också du värd, Helene!

2

Marina Rahm

Eslöv

Efter nitton framgångsrika år i Kävlinge tog hon över en ny kommun med bravur. En skicklig ledare som hellre riktar strålkastarljuset mot sina medarbetare och gäster, inte minst de äldre, än mot sig själv.

3

Johan Hamberg och Patrik Karlberg

Norlandia Förskolor

Att så många Norlandia-förskolor återfinns i denna guide hänger till stor del ihop med Johans och Patriks strukturerade plan, i kombination med att medarbetarna ges fritt utlopp för sin kreativitet.

4

Kristina Andrén

Borlänge

Modiga och engagerade Kristina har träffande beskrivits som en trädgårdsmästare som odlar en blommande trädgård. Där kan medarbetarnas kreativitet frodas, ihop med klimatsmarta, ekologiska grödor.

5

Åsa Storgärds Lundin

Sigtuna

Det märks att Åsa har en bakgrund inom näringslivet, målmedvetet styr hon verksamheten mot nya höjder. Nu stundar projekt kring måltiderna som pedagogisk resurs och kunskapslyft inom äldreomsorgen. 

6

Eva Nordberg

Sundsvall

Likt Don Quijote kämpar Eva Nordberg vidare för det hon tror på: Hållbara måltider lagade från grunden, men här är motståndarna inte väderkvarnar utan somliga politiker och medarbetare. Stå på dig, Eva!

7

Lena Rosenberg

Västerås

Med skarp blick och en tydlig ledarstil, manar Lena fram det bästa ur sina medarbetare. Hon är noga med att peppa sin omgivning och hyllar initiativ som kan leda till nyskapande grepp ute i köken.

8

Linda Gustavsson

Alvesta

En gång var Linda kock på banbrytande Lekbackens förskola. Sedan 2018 är hon måltidschef, men inställningen är intakt: Allt är möjligt, bara man har viljan. Något hon även förmedlar till sin omgivning.

9

Mariana Axelsson och Matilda Malm

Ljungby

Ett radarpar som med stor framgång arbetat för klimatsmarta måltider, minskat matsvinn och arbetsglädje ute i köken. Glada är också gästerna som får njuta av så här nyttig och vällagad mat.

10

Carina Melin

Lerum

Carina har ett förflutet inom privata restauranger och sätter alltid gästen i första rummet. Lika viktiga är hennes medarbetare, rektorer och andra som kan bidra till bättre måltider. En brobyggare!