Årets Mellanmål 2023

Välkommen till Årets Mellanmål

I denna kategori premierar vi de förskolor och skolor som serverar nyttiga, goda och varierande mellanmål.

Viktigt är också hur man involverar och kommunicerar sitt arbete med sina matgäster samt på vilket sätt köket knyter ihop mellanmålen med den övriga verksamheten.

Årets Mellanmål presenteras i samarbete med Wasa.

1

Norrstrandsskolan

Karlstad

Motivering: Här är mellanmålet inte bara snabb näring, det har även gett upphov till en hel mötesplats där barnen får möjlighet att bygga relationer och sina egna, näringsrika måltider.

På Norrstrandsskolan, med 800 elever på mellan- och högstadiet, står skolrestaurangen öppen hela dagen! I denna mötesplats är det fritt fram – och gratis! – att fylla på med nyttiga och näringsrika alternativ från ”energibuffén”. Maten är färgglad och fantasieggande, ibland ger den upphov till aktiviteter som ”gissa ingrediensen”. Framför allt har skolans satsning på mellanmålet gjort restaurangen till något större än bara en matsal: en värld där ungdomar och vuxna kan mötas, prata och bygga relationer. Och allt detta ryms inom den ordinarie budgeten!

2

Stora Hammars skola

Vellinge

Genom initiativ som Mellanmålsklubben och Mellanmålsvärdar får barnen en förståelse för matens ursprung och hur den hamnar på bordet. Hur är det som serveras då? Jo, gott, nyttigt och varierat!

3

Pomona förskola

Ängelholm

Precis som när det gäller luncherna här, lagas de goda och nyttiga mellanmålen till stor del på råvaror som odlats på plats eller ”räddats” från en matbutik. Och barnen är välkomna att hjälpa till!

4

Skåreskolan

Karlstad

Vad får man om man råsaftscentrifugerar grönkål och spenat? Jo, en hulkenshot! På Skåreskolan är mellanmålen sällan tråkiga. Råvarorna räddas ofta från ICA och får nytt liv i detta kreativa kök.

5

Lidåkers förskola

Lidköping

Ett par ögon på ”håriga mackan” kan bestå av äggskivor, vindruvor, gurka… Här förvaltas både råvarorna och barnens kreativitet, vilket i sin tur leder till goda och roliga mellanmål.