White Guide Junior: Sveriges bästa, offentliga måltider 2022 är utsedda!

Alla vinnarna i White Guide Junior/Senior 2022. Foto:Magnus Sandberg

En nykomling – Brinkskolan i Täby – blev Årets Skolrestaurang 2022 när Sveriges bästa, gastronomiska förskolor, skolor och seniorboenden utsågs i kväll på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg. Under White Guide Junior-galan, som i år firade tioårsjubileum, tog Almarevägens förskola i Järfälla hem titeln Årets Förskolekök 2022 medan titeln Årets Seniormåltid 2022 gick till en annan nykomling: Tätörtsvägen i Kristianstad.

Drygt 250 skolor, förskolor och äldreboenden har under våren besökts och bedömts av juryn. De bästa rankas i totalt sexton kategorier, bland annat nyheten Årets Mellanmål.Här är vinnarna i samtliga kategorier med juryns motiveringar:


Årets Skolrestaurang 2022
Brinkskolan, Täby

”Här njuter man av en avslappnad gastronomi, lagad och levererad med fingertoppskänsla, i en miljö där naturen får fritt spelrum.”Årets Förskolekök 2022
Almarevägens förskola, Järfälla

”I en förtrollad värld fylld av smaker, dofter, råvaror och ett och annat sagoväsen, läggs grunden till livslång matglädje och hållbara insikter.”


Årets Seniormåltid 2022
Tätörtsvägen, Kristianstad

”Gemenskapen är stark på Sveriges bästa seniorboende 2022. Det är värdigt, vackert, vällagat – så här borde varje människa få möjlighet att äta i livets slutskede.”


Årets Förskolekock 2022
Lena Ryhnell, Norlandia Förskolor Äventyret, Falun

”För din värme, ditt lugn och din enorma kreativitet i både köket och det pedagogiska rummet. Med dig som kock, får barnen en riktig smakstart i livet!”


Årets Skolkock 2022
Louice Karlsson, Lillhagaskolan, Nykvarn

”För din starka tro på att mat faktiskt kan förbättra världen, en liten tugga i taget. Du är kocken som aldrig ger upp, oavsett om det gäller att minska matsvinnet eller få en matgäst att våga något nytt.”


Årets Seniorkock 2022
Samniang Duangkasem, Lilldals äldreboende, Tjörn

”För att du har modet – och förmågan – att introducera en bred palett av maträtter till dina seniorer. Med en lyhördhet som få lyckas matcha, lagar du hållbar mat som smakar och doftar gränslöst gott!”


Årets Måltidschef 2022
Anneli Ekstedt, Växjö

”En stabil och trygg ledare som vågar ta strid för den goda, gröna gastronomin, i en kommun där andra vill göra tvärtom. Grattis – och fortsätt kämpa!”


Årets Skolmatsrätt 2022
Frasig pankoöverbakad fisk med ört- och vitlöksmajonnäs

Norlandia Förskolor Basilikan, Örebro


Årets Gastronomiska Rektor 2022
Diana Roik, Stora Hammars skola, Vellinge

”För att du insett den pedagogiska kraften i skolmåltiderna i allmänhet och ”ditt” skolkök i synnerhet. För att du hellre säger ”ja” än ”nej” till nya projekt. Men framför allt, för att du omöjligt kan hålla dig borta från skolrestaurangen!”


Årets Hållbara Skolmatskommun 2022
Nykvarn

”För ett hårt och framgångsrikt arbete som lett till en exceptionellt hög lägstanivå bland samtliga kök. En kommun som fått allt på plats – hållbarhetsarbetet, arbetsglädjen och matglädjen!”


Årets Klimatkök 2022
Möllevångsskolan, Malmö

”För att ni med små, smarta medel jobbar för att göra den klimatkloka, växtbaserade maten till det självklara valet för eleverna, och vänder deras skepsis till succé.”


Årets Gröna Skolmåltid 2022
Mariebergsskolan, Örebro

”En grön vinnare som har insett att vägen till barnens hjärtan går via exceptionellt vacker och vällagad mat, med eller utan kött.”


Året Pep-skola 2022
Vasaskolan, Danderyd

”Att sitta tyst och still hör det förflutna till. Här är ett kök och en rektor som vågar lyssna på kroppen – och den vill ha god och hälsosam mat, kunskap och massor av rörelseglädje!”


White Guide Senior Special Foods 2022
Björkliden, Alvesta

”För att ni med stor kunskap och lekfull entusiasm lagar och serverar måltider som stimulerar både öga och gom hos våra äldsta och sköraste matgäster.”


Årets Hållbara Offentliga Restaurang 2022
Rudanskolan, Haninge

”För att ni bevisar att det går att laga exceptionellt hållbar mat från grunden, till många! Ett kök som visar vägen mot framtiden – och den är lysande grön.”


Årets Mellanmål 2022
Byskolan, Lund

”För att ni utmanar mellanmålsnormen och vägrar servera ”en macka med skinka eller ost”. Här kan mellanmålet lika gärna ätas i farten, utomhus, och det är alltid nyttigt, gott och klimatsmart.”
White Guide Junior och White Guide Senior är de enda tävlingarna i Sverige som bedömer HELHETEN. Juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, individfokus, engagemang från rektorn eller boendechefen, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för våra yngre och våra äldre matgäster. Totalt är drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden testade under det senaste året.

Tävlingen är ett samarbete mellan White Public AB och Bergkvist Publishing. Syftet med White Guide Junior och White Guide Senior är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige. Vi premierar helhetstänk och samarbete kring de offentliga måltiderna och delar därför ut pris i totalt 16 kategorier.

Ett stort tack till våra partners Electrolux Professional, Findus, Generation Pep, HKScan, KRAV, Menigo, Midsona, Oatly, Orkla Foods Sverige, Skånemejerier, Sodexo, Unilever Food Solutions, Världsnaturfonden WWF och Wasa. Tack också till Helsingborgs Stad, Event in Skåne samt Bergkvist Publishing.

Snart öppnar vi upp för anmälningar till White Guide Junior/Senior 2023. Följ oss på Instagram för att inte missa något!